Lean in de Logistiek – Schuurmans / Plas

In Lean in de logistiek bundelen Esther Schuurmans en Caroline van der Plas hun kennis en ervaring in de wereld van lean implementaties. Hoewel de titel zich specifiek richt op de logistieke branche, leent het werk zich prima voor een bredere kijk op het thema. Met een kleine tijdsinvestering heb je zo een verfrissing van je lean kennis en een voorbeeld implementatietraject gezien.

Esther Schuurmans en Caroline van der Plas hebben veel ervaring in kwaliteitssystemen, lean, en logistieke omgevingen. In dit gezamenlijke handboek Lean in de logistiek bundelen de auteurs hun krachten en geven zij een beknopt overzicht van wat lean organisaties te bieden heeft. Het is een to-the-point beschrijving waarvoor geen specifieke voorkennis of ervaring benodigd is.

Het boek is opgedeeld in drie overzichtelijke delen. Kort gezegd beschrijft deel 1 de uitgangspunten en de belangrijkste onderdelen de je van lean moet weten om de rest van het boek goed te kunnen begrijpen. In deel 2 worden handvatten gegeven voor de implementatie van lean in organisaties. Het laatste deel bespreekt een praktijkcasus op basis van de werkzaamheden van de auteurs bij Docdata.

Deel 1: Wat moet je weten over lean (blz. 17 t/m 62)
Geen boek over lean zonder een korte introductie in de achtergrond en geschiedenis. In vogelvlucht worden de belangrijkste begrippen aangestipt die nuttig en nodig zijn om de rest van het boek op waarde te kunnen schatten. Het is mooi dat de auteurs ook stilstaan bij de drie stakeholders van lean implementaties, zodat duidelijk is dat je een lean implementatie niet alleen doet voor je klanten. Het tegengaan van verspilling is een van de bouwstenen van lean, dit kunnen herkennen en verminderen zijn belangrijke eigenschappen die binnen organisaties ontwikkeld moeten worden. Als laatste wordt het neerzetten en uitbouwen van een lean cultuur besproken.

Deel 2: Hoe implementeer je lean in jouw organisatie (blz. 63 t/m 112)
In dit hoofdstuk delen de auteurs de TROTS-aanpak die zij hebben gedefinieerd. De aanpak staat voor Toewerken naar, Resultaten op, Operationeel, Tactisch en Strategisch niveau. Het aardige aan deze aanpak is dat deze wordt opgehangen aan het lean huis en tevens een de link wordt gelegd met de verschillende niveaus waarop naar organisaties gekeken kan worden. Daarnaast worden verschillende lean tools zoals S5, Value Stream Mapping en bijvoorbeeld A3, qua toepassing en effect in detail besproken.



Deel 3: Praktijk (blz. 113 t/m 151)
De praktijkcase die in het derde en laatste hoofdstuk centraal staat, is gebaseerd op de ervaringen van de auteurs die zij in de periode vanaf 2010 bij Docdata hebben opgedaan. De naam Docdata is voor velen waarschijnlijk een onbekende. Dat verandert waarschijnlijk wanneer je hoort dat zij de grootste dienstverlener in e-commerce was in 2015 en optrad als een belangrijke partner van bijvoorbeeld Bol.com in de logistieke afhandeling van orders. Inmiddels is Docdata een onderdeel geworden van het internationale INGRAM MICRO Inc. De auteurs beschrijven welke lean methoden zij hebben ingezet en welke resultaten deze hebben gebracht om de groei van het bedrijf te ondersteunen. Er is bijvoorbeeld gestart met 5s en het inrichten van teamcorners om informatie zichtbaar te maken voor teams (Visual management). In dit hoofdstuk maken zij een heldere connectie met de theorie en implementatie strategie uit de vorige hoofdstukken. Natuurlijk ontbreken ook de resultaten van het traject niet.

Kleine noot aangaande de eindredactie; de afbeelding op blz. 76 heeft mij even doen twijfelen over bullets 1, 2, en 5. Het blijkt echter dat de verkeerde afbeelding in het boek is terecht gekomen. Geen zorgen, negeer de afbeelding en richt je op de tekstuele uitleg. Wil je per se de juiste afbeelding hebben? Ga dan naar de website van leanindelogistiek.nl/formats om deze, en eventueel ook andere afbeeldingen, te downloaden.

Conclusie

Lean in de logistiek is compact vormgegeven en bevat een aantal kleurrijke foto’s en afbeeldingen met quotes en/of diagrammen. Persoonlijk vond ik de leukste quote: ‘Alleen ga je sneller samen kom je verder’. De quote raakt voor mij echt de kern van het werken in team- of organisatie verband. Ook een lean implementatie zal je nooit alleen kunnen doen. Kort samengevat: het boek is geen zwaar leesvoer en laat zich rustig in een paar uurtjes doorlezen, prima investering!

Over deze recensie
Deze boekrecensie is tevens verschenen op www.managementboek.nl, meer informatie over het boek of de auteurs is te vinden op leanindelogistiek.nl.

Cheers,
– Sjors Meekels

Filled Under: book review,interim management,lean Posted on: 9 March 2018

Mission statement

Setup, guide and coach high performing teams capable in delivering truly great software.

Be Awesome

How? Try to improve something small everyday..... In management, in coding or life.

Fail and letting fail

Failure is the only way to success, so fail fast and fail often, especially in software development.

Learn from anybody

Be aware that every colleague, teammember or friend is capable of something that you are not.